Kjøpsguide – Skistaver

La oss guide deg til de riktige skistavene

Det finnes egentlig ingen rette eller gale lengder på skistavene – kun anbefalinger. Har du ikke gått langrenn tidligere, bør du holde deg til disse anbefalingene. Det er vanskelig å gå på ski med skistaver som er for korte, og du får dermed ikke en god opplevelse i løypa. Hvis du skal konkurrere finnes det imidlertid regler for maksimallengden på skistavene.
Det som skiller en skistav for skøyting og klassisk langrenn er lengden på staven.

Din stavlengde for klassisk langrenn

  • Velg staver som er omtrent 25–30 cm kortere enn kroppslengden din.
  • For juniorer ca. 25 cm.

Din stavlengde for skøyting

  • Skistaver som er omtrent 20 cm kortere enn kroppslengden din.
  • For juniorer ca. 15 cm

Passe lengde er alltid best. Gå heller med litt kortere skistaver enn staver som er for lange. Hvis du likevel vil gå med lengre staver, bør du teste ut dette før du kjøper.

Se våre skistaver for skøyte og klassisk stil

  •  

Hva slags skistav bør jeg velge?

Det finnes mange forskjellige produsenter av skistaver, og alle har flere modeller i ulike prisklasser. Vi går gjennom hvordan en skistav ser ut, hva som skiller dem fra hverandre og hva du bør velge.

**En skistav for langrenn består av følgende deler:

  • Rør – Selve skistaven er laget av aluminium, glassfiber, en kombinasjon av glassfiber og karbonfiber eller bare karbonfiber. Les mer om materialene nedenfor.
  • Trinse – Nederst på skistaven. Skål eller ring med en spiss som gir deg godt grep i snøen. Jo mindre trinse, desto bedre pendelbevegelse. Men hvis snøen er løs kreves det større trinse, ellers synker du gjennom snøen. Limes på røret eller festes med enkle systemer som f.eks. Swix TBS.
  • Håndtak – Vanligvis laget av kork hos oss, men finnes også som plast- eller gummihåndtak. Eller kombinasjoner av disse. Plast/gummi har best slitestyrke, men et godt korkhåndtak er både varmere og mer behagelig å holde i.
  • Håndstropp/C-stropp – På skistaver for mosjonister og deltagere i turrenn sitter det kontrollstropper (C-stropper) på stavene. Disse gjør at du «sitter fast», og får dermed veldig god kontroll over stavene. Et must for deg som går Birken og andre turrenn. På billigere staver kan det være en standardstropp eller enkel rem, slik at du ikke mister staven.

Skistaver til rulleski

En skistav for rulleski ser helt lik ut, bortsett fra at trinsen er blitt erstattet med en piggholk for rulleski (en mer slitesterk spiss uten «skål»). Du bytter mellom piggholk og trinse med smeltelim eller enkle festesystemer som du finner på Swix TBS-staver, Fischer Multi Tip og Oneway C-It. Vi har staver som leveres med piggholk, og disse finner du under skistaver i rulleski-kategorien i menyen.

Din stavlengde for skøyting

  • Skistaver som er omtrent 20 cm kortere enn kroppslengden din.
  • For juniorer ca. 15 cm

Se våre skistaver for rulleski

  •  

Hvilken skistav passer best for meg?

Som du sikkert har sett finnes det skistaver i alle prisklasser, fra 200 kroner og opptil i underkant av 4000 kroner. Det man ønsker er å ha så stive og lette skistaver som mulig, for å få en god flyt i skigåingen. Jo stivere staven er, desto mindre krafttap får du når du staker.
Det enkle svaret når du lurer på hvilke staver du skal kjøpe er som følger: – «Kjøp så gode skistaver som budsjettet ditt tillater.» Dette er en god målestokk, men du må selvfølgelig også ta hensyn til hvor mye du skal gå på ski.

Som du leste ovenfor, finnes det skistaver i forskjellige materialer:

  • Aluminium – Slitesterke rør, men ikke spesielt stive. Kommer vanligvis med enklere håndtak og stropp. Perfekt for søndagsturen, mens mosjonisten bør heller gå for en litt bedre stav.
  • Kompositt – Staver i en kombinasjon av glassfiber og karbonfiber. Her finner vi «Turrenn-modellene» fra omtrent alle produsentene. På disse rørene sitter det vanligvis C-stropp og korkhåndtak. For å velge bort de mykeste stavene bør du gå for staver med en prislapp på mellom 600–1000 kroner. Det er tilstrekkelig for den vanlige turskiløperen og mosjonisten.
  • 100 % karbonfiber – De stiveste og letteste, men også de dyreste stavene. Disse velger du hvis du er kresen, eller hvis du er på jakt etter det beste utstyret. Prisnivået ligger fra 1000 kroner og oppover. Jo dyrere, desto bedre kvalitet på rørets konstruksjon og karbonfiber. Disse stavene er veldig sterke, men blir fort skjøre hvis du får hakk og støt direkte på dem. Karbonfiberstaver er også ofte tilgjengelig i «rålengde», det vil si at du kan bestille staven i valgfri lengde – vi monterer.

Husk at jo lengre stavene er, desto mer vil de bøye seg under belastning. Du kan derfor velge en billigere skistav hvis du er kort. Hvis du er lang, bør du gå for en litt dyrere stav for å oppnå den samme stivheten. En skistav for rulleski ser helt lik ut bortsett fra at trinsen er blitt erstattet med en piggholk til rulleski (en mer slitesterk spiss uten «skål»). Du bytter mellom piggholk og trinse med smeltelim eller enkle festesystemer som du finner på Swix TBS-staver, Fischer Multi Tip og Oneway C-It. Vi har staver som leveres med piggholk, og disse finner du under skistaver i rulleski-kategorien i menyen.

Dersom du enkelt ønsker å endre størrelsen på trinsen på skistaven din, eller hvis du vil bytte mellom trinse og piggholk, bør du velge en stav med system som tilrettelegger for dette på en rask og enkel måte. Slike finner du på Swix TBS-staver, Fischer Multi Tip og Oneway C-It m.m.

Du kan også ta en titt på Leki Shark System. Alle Leki-stavene har et stroppesystem som gjør at du raskt kan «klikke» stroppen inn og ut av staven. Løsningen har vært tilgjengelig i flere år, og kvaliteten er upåklagelig! Veldig praktisk når du er ute i løypa og vil løsne stroppen raskt for å drikke osv.

Se alle våre skistaver

  •