Kjøpsguide – Hodelykt

Kjøpsguide – Hodelykt

Teknologien går stadig fremover, og dette muliggjør lettere komponenter, kraftigere lys og bedre batterier. Det betyr at du nå kan få ekstremt lyssterke lykter for bruksområder hvor det stilles høye krav, men også små, lette og fleksible hodelykter med meget godt lys. Det er nettopp de mindre lyktene som har gjort at flere oppdager friheten med å bruke en hodelykt under trening, konkurranse, fritid og arbeid.
De aller sterkeste lyktene krever større batterier som du bærer i en batterisele på ryggen eller i en ryggsekk. På de mindre hodelyktene er batteriet vanligvis integrert i hodestroppene eller selve lampehuset. De fleste modellene i Pölder Sport-sortimentet er oppladbare, men det finnes noen mindre hodelykter som drives av standardbatterier.
Mange modeller har tilbehør som gjør at du enkelt kan feste lyset på sykkelstyret eller hjelmen din – perfekt for deg som driver med flere ulike aktiviteter.

Hvilken hodelykt bør jeg kjøpe?

Hva som passer best for deg avhenger av bruksområdet ditt, og hva hodelykten skal brukes til. Nedenfor går vi gjennom kravene du bør stille til hodelykten din under ulike aktiviteter. En enkel tommelfingerregel er likevel denne: jo bedre og sterkere hodelykt, desto flere bruksområder har den. I mange tilfeller kan det lønne seg å bruke litt ekstra penger på en litt dyrere hodelykt. Du trenger kanskje ikke alltid så mye lys som den optimalt gir, men da kan du sette den på en lavere lystyrke, og dermed oppnå bedre batterilevetid.

Hvordan velger jeg en god hodelykt?

Det er noen faktorer du må vurdere når du velger hodelykt.

  • Brenntid (hvor lenge må hodelykten lyse)
  • Lysstyrke (hvor mye lys trenger du til aktiviteten din)
  • Vekt/fleksibilitet (når og hvordan skal du bruke lykten)
  • Hvilket tilbehør trenger du? (sykkelfeste, hjelmfeste, forlengelseskabel, batteristropper osv.)

Hvor sterk må hodelykten din være? Hvor mange lumen trenger du?

Lumen er en SI-enhet for lysstrøm eller lysfluks. «Enkelt» forklart: Antall lumen tilsvarer den totale lysstrømmen = intensiteten x romvinkelen på lyset som sendes ut.
Enhetsbetegnelsen er «lm».

  • < 200 lumen: For hobby og diverse aktiviteter når du bare trenger litt ekstra lys for å se
  • 200–400 lumen: fotturer, jogging på veier eller gater, treningsbaner, enkel allround-lykt
  • 400–1000 lumen: løping i gode løyper, langrenn i spor, god allround-lykt
  • 1000–2500 lumen: løping på tekniske stier, trailrunning. Veldig bra allroundlykt
  • 2500 lumen: ekstremt godt lys. Nattorientering, MTB-sykling, søk under jakt, utendørsarbeid i mørket.

Husk:

  • De fleste hodelykter har flere forskjellige lysmoduser: Ikke bruk mer lys enn du trenger, slik at batteriet varer lenger.
  • Jo flere lumen hodelykten din avgir, desto mer batteri bruker den
  • Batterilevetiden blir også kortere når det er kaldt ute
  • Sterke hodelykter trenger å avkjøles av fartsvinden når du beveger deg for å avgi maksimalt med lys.

Hodelykt for langrenn

Skaffer du deg en god hodelykt for langrenn, er du ikke bundet til å gå på ski i lysløyper når mørket faller på.
Det blir litt lysere i skisporet og på snøen. Her kan du klare deg med en hodelykt på 400 lumen og oppover. Velg gjerne en lykt fra 1000 lumen og oppover slik at den blir mer allround, i tillegg til at du kan bruke den til alle slags aktiviteter. Husk også at batterikapasiteten (brenntiden) reduseres når det er kaldt ute.

Hodelykt til turskirenn om natten?
Vi har flere modeller som er tilpasset kravene som stilles under nattskirenn. Du kan enten velge en mer kompakt hodelykt og et ekstra batteri for tiltrekkelig brenntid, eller så kan du velge en kraftigere hodelykt som du ikke kjører på maksimal effekt. Da får du en god lysstyrke og svært lang brenntid.

Hodelykt til løping

Å skaffe seg en hodelykt for løping er det samme som frihet. Begi deg ut på ubelyste gater, veier og løyper selv i den mørkeste tiden av året.
Vi hos Pölder Sport mener at de beste hodelyktene for løping er de med integrert batteri i hodestroppene eller i lampehuset. Dette gjør hodelykten enklere i bruk, og enklere å feste og ta av. Med en lysstyrke på omtrent 400 lumen håndterer lykten alt fra gater til bedre løyper. Ønsker du å løpe på tekniske løyper og trailrunning, anbefaler vi 1000 lumen og oppover.
Hvis du skal løpe veldig lenge og langt i mørket, bør du absolutt vurdere en kraftigere hodelykt med eksternt batteri. Du bærer da batteriet i en sele på ryggen, og trenger vanligvis ikke å ha lykten på maksimal lysstyrke. Dette betyr at du får skikkelig lang batterilevetid. Fordi du bærer batteriet på ryggen, blir det enklere å finne riktig hodeposisjon.

Hodelykt for orientering

Du trenger masse lys når du løper nattorientering i ujevnt terreng. Du trenger å se både vidt og langt for å se alle detaljene i terrenget, slik at du kan ta raske avgjørelser. For å få tilstrekkelig volum og lengde på lyset anbefaler vi at du velger en god hodelykt med en lysstyrke på 3000 lumen og oppover. Nybegynnere og mosjonister kan selvfølgelig også bruke hodelykter med svakere lys, men for å opprettholde maksimal fart bør du følge anbefalingen vår.
Disse kraftige hodelyktene har et eksternt batteri som du bærer i en batterisele på ryggen. Dette gir også en enklere hodestilling, og hodelykten sitter godt på.

Hos Pölder Sport tester vi regelmessig hodelykter for orientering, slik at vi kan gi deg råd og tips om hva som passer best for deg.

Hodelykt for MTB og sykling

Med en hodelykt for MTB og sykling kan du begi deg ut også på den mørkeste tiden av døgnet. Når du sykler holder du høy fart, og da kreves det skikkelig god lysstyrke – særlig for deg som kjører MTB. Du kan med fordel velge lyssterke (+3000 lumen) hodelykter med hjelmfeste, der du bærer batteriet i en sele på ryggen (eller i ryggsekken). Det kan også være en god idé å ha en kompakt lykt på styret, slik at du alltid har lys i kjøreretningen.

Här hittar du allt inom pannlampor hos Pölder Sport.

  •  

Her finner du alt innen hodelykter hos Pölder Sport.

  •